HilkkaLiisaNivukoski Jokainen ihminen on tärkeä!

Va­kuu­tus­lää­kä­ri­jär­jes­tel­mä läpinäkyväksi

 

VAALIPUHEET 8.3.2017 9:00

HILKKA NIVUKOSKI

MAINOS

Oulussakin on liian monta työpaikkaa, koulua ja päiväkotia, joissa on myrkyllinen sisäilma. Vaikka saa ammattitautidiagnoosin, ei ole lainkaan varmaa maksaako vakuutusyhtiöt korvauksia. Miksi?

Selitys: Lääkärinlausunnoissa allekirjoituksen yhteyteen lisätään maininta ”kunniani ja omatuntoni kautta vakuutan”. Vahvistettu lausunto vastaa suullisella valalla tai oikeudessa annetulla vakuutuksella vahvistettua todistajalausuntoa (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä, 23 §). Vakuutusyhtiöiden lääkärit on vapautettu edellä mainitusta valasta.

121 § Lääkäriasiantuntijan osallistuminen korvausasian käsittelyyn

Jos vakuutuslaitoksessa käsiteltävä korvausasia koskee lääketieteellisen seikan arviointia, laillistetun lääkärin on osallistuttava asian valmisteluun ja merkittävä perusteltu arvionsa asiakirjoihin. Vakuutuslaitoksen lääkäri voi merkitä arvionsa asiakirjoihin noudattamatta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 §:ssä säädettyjä lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja koskevia muotovaatimuksia.

Vakuutuslaitoksen lääkäreistä on nettiadressi, joka on saanut lähes 15 000 allekirjoitusta. Veimme nettiadressin syksyllä eduskuntaan ja 1.2.2017 sosiaali- ja terveysministeriöön. Sielläkin oli sisäilmaongelmia. Meistä viidestä asiantuntijasta neljä oireili ja yksi sairastui tosi pahasti vain tunnin oleskelusta STM:ssä. Ilmoitimme heille asiasta.

Joillekin on käynyt niin, että sama lääkäri voi potilasta hoitaessa puoltaa ammattitautidiagnoosia, ja vakuutuslääkärinä toimiessaan evätä sen. Hakijalla on oikeus saada tietoonsa kuka asiantuntijalääkäri on osallistunut asian käsittelyyn, ja mikä tämän erikoistumisala on. Suosittelen kaikkia vaatimaan saada nämä tiedot. Vakuutuslääkärijärjestelmä tulee saada avoimeksi ja läpinäkyväksi. Ja sairastuneille oikeudenmukaisemmaksi! Sairastuneet jäävät pahimmillaan vaille mitään sosiaaliturvaa ja oikeuksia. Tämä on mielestäni perustuslain vastaista. Tilanne on pikaisesti korjattava.

(Muokattu 15.1.2018)

Hilkka Nivukoski
kuntavaaliehdokas (kd.)
terveydenhoitaja-sosionomi, Oulu  
http://www.kaleva.fi/uutiset/kuntavaalit-2017/vaalipuheet/vakuutuslaakarijarjestelma-lapinakyvaksi/753681/#.WMBTyB7Zdlo.facebook

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HilkkaLiisaNivukoski kuva
Hilkka Nivukoski

http://elinaseitz.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237185-...
Kiitos Elina Seitz hyvästä kirjoituksestasi Uusi Suomi palstalla

Käyttäjän HilkkaLiisaNivukoski kuva
Hilkka Nivukoski

Onneksi Perussuomalaisten Jari Ronkainen otti kopin vakuutuslääkäreiden valehteluoikeuden purkamisesta ja asia eteni Eduskuntaan. Katsotaan ketkä kansanedustajista haluavat #Suomi100 maallemme rehellisyyttä!
https://www.suomenuutiset.fi/ronkainen-jatti-lakia...
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on tänään jättänyt aloitteen lain muuttamiseksi siten, että vakuutusyhtiöiden korvaus- ja eläkepäätökset tehtäisiin lähtökohtaisesti vakuutetun oman lääkärin diagnoosin pohjalta.

Vakuutusyhtiöiden lääkäreillä ei pidä olla mahdollisuutta potilasta näkemättä evätä korvauksia, elleivät he kykene lääketieteellisin perustein todistamaan korvaushakemusta olennaisilta osin virheelliseksi.

Lausunto voi määritellä loppuelämän

Lisäksi aloitteessa vakuutuslääkäreille tulisi samat velvoitteet laatia tekemänsä asiakirjat ”kunnian ja omantunnon kautta” kuin muulla terveydenhuollon ammattihenkilöstöllä.

– On käsittämätöntä, että vakuutuslääkärit voivat laatia lausuntojaan, joilla joissain tapauksissa määritellään koko potilaan loppuelämää, ilman että heidän täytyy käyttää kaikkia muita lääkäreitä koskevia muotovaatimuksia, Ronkainen ihmettelee.

Aloitteeseen nimiä kaikista puolueista

Lakialoite sai kannatusta koko puoluekentän laajuudelta, sillä 60 allekirjoittajan joukossa oli nimiä kaikista eduskuntapuolueista.

Aloitteesta käydään lähetekeskustelu eduskunnan täysistunnossa marras-joulukuun aikana. Lähetekeskustelun jälkeen lakialoite siirtyy käsiteltäväksi eduskunnan määrittelemään valiokuntaan, joka päättää aloitteen jatkosta.

– Asian tärkeydestä kertoo se, että aloitteen allekirjoittajia tuli kaikista puolueista. Vuodesta 2004 lähtien kaikki eduskuntapuolueet ovat tehneet erilaisia valtiopäivätoimia asian tiimoilta hallitus-oppositioasetelmasta riippumatta.

– Vuoden 2016 alussa lakiin tehtiin marginaalisia muutoksia, jotka eivät vaikuttaneet vakuutuslääkärien kohtuuttomaan valtaan kiistää hoitavien lääkärien diagnoosit sekä tapaturmien ja vammojen väliset syysuhteet potilaita näkemättä, Ronkainen kertaa.

SUOMEN UUTISET

Käyttäjän HilkkaLiisaNivukoski kuva
Hilkka Nivukoski

Kansalaisaloitteen laatijoilla oli vahingossa tullut väärät lakipykälät ja kirjoitin heille tammikuussa 2018. He olivat olleet yhteydessä Kansalaisaloite ylläpitoon ja saaneet vastauksen, että sen voi sitten korjata JOS se menee Eduskuntaan. Menihän se, mutta ei muka voinutkaan korjata. Tuossa on saamani sähköposti:
(kopio)
"Sähköposti: Pertti Latvala
12.42 -> minä
Moi!
Ei niitä voi korjailla kun ne on julkistettu.
Mutta OM:sta tuli tieto että ei ole hätää vaikka täsä on tuo vanha laki numero. Sillä uusi on identtinen vanhan kanssa ja ensimmäisessä käsittelyssä, tarkistuksessa kun 50 000 nimeä on kerätty, esille tulee tuo uusi työtapaturmalain 121 pykälä.

Eli jakoon ja kannatukseen. Mahdolliset kyselyt voi lähettää minulle! (Pertti Latvala)

Kiitos etukäteen

Toimituksen poiminnat