HilkkaLiisaNivukoski Jokainen ihminen on tärkeä!

HOMESAIRAUKSIEN ASIANTUNTIJOINA TAKINKÄÄNTÄJÄT

Haastattelin vuonna 2004 opinnäytetyöhöni 77 työpaikallaan homeesta oireilevaa ja sairastunutta henkilöä. Tein laajan kirjallisuuskatsauksen, ja paljon tietoa ja tutkimuksia löytyikin jo tuolloin. Aloin tutkia mitä nykyisin löytyy. Hämmästyksekseni totesin erittäin monien tutkijoiden ja professorien hylänneen omat tutkimuksensa ja yhden jopa oman puolisonsa tekemän väitöskirjan allergisesta alveoliitista ja muista homesairauksista.

Suomessa tehtiin Majvik II -suositus 2007. Tutkimuksen tekijöinä oli lääkäreitä ja eri alojen professoreja. Sittemmin tuo tutkimus uusittiin nimellä Käypä hoito -suositus ja julkaistiin 25.01.2017. Käypä hoito -suosituksen tekijöinä oli muutamia samoja lääkäreitä, jotka tekivät Majvik II suosituksen.

Käypä hoito suosituksessa väitetään, että ”home saattaa aiheuttaa joillekin ohimeneviä oireita ja joillekin astman”. Kuitenkin näiden samojen lääkäreiden Majvik II -suosituksessa tiedettiin useiden tutkimusten perusteella, että homeiden aineenvaihduntamyrkyt aiheuttavat myös monia muitakin sairauksia. Tunnen itsekin monia allergiseen alveoliittiin sairastuneita ja siitä ammattitautidiagnoosin saaneita henkilöitä.

Sitten 2018 tuli Kansallinen sisäilmaohjelma, johon otettiin mukaan joitakin potilasjärjestöjen edustajia, jotka eivät olleet lääkäreitä. Useimmat ammatti- ja potilasjärjestöt jättivät ohjelmasta eriävän mielipiteen, koska ohjelmaluonnoksesta jätettiin pois olennaisia tietoja ja tutkimustuloksia, joista selviää mitä kaikkea hometalot voivat aiheuttaa.

Mitäpä teki Hallitus? He tekivät jotain, mikä näyttää asiasta tietämättömistä ihmisistä hienolta.  Aloitettiin valtion alkuunpanema kansallinen sisäilmaohjelma Terveet tilat 2028. Siinä eräs professori puhuu Käypä hoito suosituksen mukaista opetusta. 

Edellisessä erinomaisessa Kuntakierroksessa 2014-2015 kaikkien arvostama professori Tuula Putus puhui rehellistä tietoa sisäilmaongelmista ja allerginen alveoliittikin oli vielä mukana. Olin tuolloin itsekin monien lehtien palstoilla kokemusasiantuntijana kertomassa miten homeinen työpaikkani sairastutti minut. Tuula Putus on pysynyt  rehellisellä linjalla ja häneen voi edelleen luottaa.

Meitä sairastuneita yritetään hämmentää ja taivutella nykyisin mitä epämääräisimmillä ns. terapioilla ja termistöillä kuten ”toiminnallinen häiriö” tai ”aivojen uudelleen ohjelmointi” tai että ”oireet johtuvat pelosta”. Näihin terapioihin kannustavat jopa eräät Työterveyslaitoksen lääkärit, mikä on vähintäänkin kyseenalaista.
 

Lieneekö vakuutusyhtiöt näiden takinkääntäjien sponsoreita? Me sairastuneet tarvitsemme oikeutta ja oikeaa tietoa. Jokainen lukutaitoinen voi etsiä lähteitä, joissa muutama vuosi sitten samat lääkärit opettivat toisin. Huuhaata, tiedon vääristelyä ja sairastuneiden vähättelyä emme kaipaa. Tarvitsemme asianmukaista oireisiin perustuvaa hoitoa.

Hilkka Nivukoski, terveydenhoitaja-sosionomi. Kristillisdemokraatti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jukka Hacklin

Homeista sairastuneiden ihmisten tilanne on edelleen maassamme huono ja se johtuu huonoista virkamiehistä. Tämä suuri häpeä!

Sairastuneille tarvittaisiin kunnolliset väistötilat, sekä vaikeimmin oireileville erityisasunnot, joissa on vältetty mahdollisimman pitkälle esim. voc-päästöt sekä kosteusvaurioiden riski. Myös muut riskitekijät pitäisi huomioida. Nämä asunnot eivät menisi hukkaan, kun kerrankin rakennettaisiin Suomessa kunnolla kosteusvauriorakentamisen sijaan. Ne toimisivat samalla siis myös mallina parhaasta mahdollisesta rakentamistavasta.

Maassamme rakennetaan edelleen sutta. Kun 1990-luvulla suomalaiset eivät vielä osanneet rakentaa tarpeeksi huonosti, nyt on sitten tilattu rakentajia merenlahden eteläpuolelta ja rakentamisen kiire älytön. Eräs tuttavani totesikin, että aliurakoitsijoiden kannattaa ennemmin rakentaa sutta ja korjata sitten jälkeenpäin, jos joku jotain huomaa. Tämä siitä syystä, että kilpailu on kiristetty äärimmilleen ja myöhästymissakot tulisivat kalliimmaksi.

Itse olen törmännyt jo kahteen tällä vuosikymenellä rakennettuun taloon, joissa vakavia rakennusvirheitä (kolmessa kaikkiaan 2012 jälkeen asunut). Tämä kertonee siitä, minkälainen homepommi numero 2 on tulossa Suomeen.

Käyttäjän HilkkaLiisaNivukoski kuva
Hilkka Nivukoski

Homesairaiden vertaisohjaajana olen kuullut monien ihmisten surullisia kertomuksia. Yksikin nuori pariskunta osti ensiasunnon velaksi ja jo parin kuukauden kuluttua molemmat sairastuivat ihan UUDESSA, vastarakennetussa asunnossaan. Toivottavasti he saivat purettua kaupan. Heidän piti muuttaa pois asunnostaan ja mennä vuokralle.
Tätä sutta ja sekundaa on rakennettu Oulussakin. Intiön kasarmialueelle rakennetuissa UUSISSA asunnoissa oli jo puolen vuoden kuluttua sisäilmaongelmia ja löytyi "sädesientä" eli aktinobakteeria ja uusien kotien omistajat alkoivat oireilla. Rakennusvalvontaa tulee tehostaa!
Myös nuo valahtelevat lääkärit ja professorit on saatava puhumaan totta!

Toimituksen poiminnat